Totul despre bulion
Vremurile se schimbă, obiceiurile rămân aceleași.
De-a lungul timpului, anumite rețete și secrete de familie sunt pasate generațiilor tinere, păstrând astfel magia unei mâncări aromate indiferent de momentul în care sunt savurate. De la indicații complexe menite să creeze cea mai delicioasă prăjitură și de la mirodenii ce pot eleva o simplă aromă într-una cu adevărat memorabilă, unele lucruri nu se schimbă cu adevărat niciodată.
Printre acestea, se numără și vedeta poveștii noastre de astăzi, bulionul de roșii! Versatil, util și întâlnit mult mai des decât am crede la o primă privire, acesta este cunoscut pentru puterea sa de a se putea adapta unei serii întregi de mâncăruri, fiind de nelipsit de găsit în orice cămară din țară.
Fie că îl prefereăm în sosul de paste rubiniu și atât de ispititor, într-o tocăniță tradițională servită alături de cei dragi sau poate chiar perfect așezat pe blatul pufos de pizza, aroma puternică și inconfundabilă a acestui bulion îi aduce popularitatea binemeritată până în ziua de astăzi.
Toamna este sezonul perfect pentru a pregăti un bulion gustos de roșii, iar procesul pentru pregătirea acestuia este unul prietenos și accesibil tuturor, începând de la micii bucătari începători și până gospodinele bine călite și armate cu zeci de rețete și informații.
Pentru început, avem nevoie desigur de principalul ingredient – roșiile. Acestea trebuie spălate și curățate cu grijă, chiar mai mult decât o dată, iar cotoarele și zonele negricioase și inestetice pot fi îndepărtate în această etapă. Tăiați roșiile în bucăți mici, iar apoi în funcție de preferințe și posibilități puteți utiliza direct fie mașina de tocat specializată pentru acest proces, fie puteți opta pentru folosirea unei site care îndeplinește același rol. Mașina de tocat prezintă beneficiul opririi semințelor cât și a cojii prin sistemul integrat, însă verificați cu atenție cum decurge totul pentru a nu lăsa din greșeală vreo sămânță să se strecoare. Este indicată repetarea acestui pas întocmai pentru a ne asigura că sucul de roșii este 100% lipsit de semințe sau coji. Veți putea observa consistența sucului de roșii schimbându-se a doua oară la stoarcere, acesta devenind mai gros și bine închegat.
Dacă nu aveți o astfel de mașină pentru stors roșiile, puteți opări întâi roșiile, după care să le presați cu putere și să le treceți printr-o sită. Folosirea unei linguri poate fi de folos, aceasta oferind mai multă precizie. Repetați acest pas până când sucul de roșii este cremos și nu conține seminte sau coji.
Mai apoi, turnați sucul de roșii proaspăt obținut și puneți-l la fiert într-o oala suficient de încăpătoare, deoarece sucul va tinde să crească inițial în momentul fierberii și puteți risca ca acesta să dea pe dinafară. De obicei, aici este momentul în care adăugați de asemenea si frunze de țelină, pentru a intensifica aroma și pentru a-i oferi o notă și mai delicioasă.
Sucul de roșii se lasă la fiert la foc mic, aproximativ o oră – o oră jumătate, însă timpul poate varia în funcție de preferințele personale. Consistența sucului poate fi astfel mai cremoasă sau puțin mai lichidă. Nu uitați să amestecați constant pe parcursul procesului de fierbere, pentru ca sucul de roșii să nu se lipească de oală. Adăugați sare pe parcursul fierberii și nu direct de la început, deoarece bulionul va fluctua și va scădea pe durata acestei etape, iar rezultatul final poate deveni rapid mult prea sărat.
Înainte de a lăsa bulionul la răcit, scoateți frunzele de țelină. În momentul în care bulionul s-a răcit suficient, acesta poate fi turnat cu grijă în borcane și sigilat cu capace potrivite. Borcanele trebuie dezinfectate și sterilizate corespunzător înainte de acest moment. Tot ce rămâne de făcut acum este să așteptați ca acestea să fie în totalitate răcite, iar mai apoi le puteți adăuga colecției de preparate delicioase din cămară.
Sursă foto: Image by KamranAydinov on Freepik