Tot ce trebuie să știi înainte să faci zacuscă
Cu siguranță printre cele mai renumite delicii poftite și râvnite de cei mici, mari și mai ales nepoți nerăbdători să primească acel mult așteptat pachet pregătit cu dragoste de acasă, zacusca reprezintă gustarea tradițională perfectă pentru orice loc, moment și gust.
Iar cum vara se prelinge pe zi ce trece mai departe de noi, lăsând în urma sa primele semne ale unui nou anotimp aromat zis și toamna, ne-am gândit că acum ar fi cel mai potrivit moment pentru a povesti despre câteva trucuri, secrete și elemente de bază de care ar trebui să țineți cont pentru crearea acestui deliciu savuros. De la ce legume să alegem și până la desfășurarea procesului în sine, suntem gata să împărtășim cu voi toate acele informații vitale pentru o experiență de succes și plină de reușite delicioase, în mici borcane preparate și apoi aranjate.
Prima decizie de care trebuie să ținem cont înainte de a ne sufleca mânecile și de a trece la treabă, apare în momentul alegerii ingredientelor corecte pentru zacuscă. De la vinete, gogoșari, fasole, ciuperci și chiar și dovlecei pentru arome inedite și combinații gustoase, legumele alese trebuie să fie proaspete și potrivite. Pentru note mai dulci ce vă rămân pe cerul gurii ca cea mai savuroasă amintire, gogoșarii sunt opțiunea ideală. Când vine vorba de vinete, culoarea acestora ar trebui să fie cât mai închisă la culoare pentru a fi perfecte pentru zacuscă, fiind ușor pufoase și lucioase, nu dure, atunci când le atingeți. Mărimea acestora ar trebui de asemenea să fie luată în considerare - nici prea mari dar nici prea mici. Spălarea atentă a acestor ingrediente este absolut vitală, pentru a nu avea o surpriză neplăcută.
Pentru a scăpa de grija semințelor de vinete pe care veți trebui să le îndepărtați, puteți să vă ușurați munca prin selectarea unor vinete tinere, ce conțin mai puține. Dacă aveți propria voastră grădina sau dacă aveți aceste legume crescute cu drag direct acasă, cu atât mai bine! Acum va fi cel mai bun moment pentru a vă folosi de acestea și de a le transforma în acea pastă clasică de care nu ne mai săturăm, felie cu felie delicioasă.
Mai apoi, trecem la coacere și curățare - îndepărtăm cu grijă toate semințele anterior menționate și punem legumele precum vinetele sau ardeii kapia fie pe grătar, dacă avem, sau de nu direct în cuptor. Prin acest proces, legumele vor căpăta acea coajă intensă specifică, închisă la culoare, ce mai apoi va oferi aroma inegalabilă cu care suntem cu toții familiar. Prin carbonizarea stratului din exterior, ne asigurăm că interiorul va fi inundat în totalitate de noua aromă pe care dorim să o folosim.
Un truc util de memorat este faptul că dacă atât gogoșarii cât și ardeii sunt copți înainte de pregătirea acestora, coaja lor va fi eliminată cu mult mai multă ușurință. Pe lângă acestea, rețeta va fi mai ușor digerabilă și ușoară pentru corp. Un alt element important de menționat îl constituie tocarea cepei. În cantități mari, cum va fi cazul și în această poveste, acest proces poate fi destul de lung, așa că începeți din timp acest pas. Când ați finalizat acest pas, lăsați ceapa într-o sită la scurs.
După îndepărtarea cojilor și a semințelor cu multă atenție și răbdare, putem trece la cel mai așteptat moment, gătirea propriu-zisă a mult așteptatei porții de zacuscă. În tigaia cea mai dragă și utilizată, lăsăm legumele la călit, în combinație cu nelipsitul ulei. Amestecați cu grijă și constant, pentru a nu risca ca acestea să se prindă de fundul tigăii, până când lichidul din acestea scade și dispare treptat. Pentru o aromă uniformă și potrivită, este indicat ca zacusca să fie înăbușite la foc mic, adăugând încetul cu încetul apă.
După preferințe și personalitate, adăugați mai apoi ingredientele finale e leagă totul împreună - dafin, piper, cimbru și sare. Lăsați-vă imaginația liberă și nu vă sfiiți din a testa noi combinații. Orice mirodenie poate fi introdusă în această rețetă, atât timp cât rezultatul final vă este pe plac. Recomandăm adăugarea acestor condimente chiar aproape de finalizarea procesului, deoarece aromele vor fi mult mai intense și se vor păstra cu mai multă ușurință dacă legumele sunt fierbinți.
Tot ce rămâne mai apoi de făcut este să le găsim o nouă casă ce va veni sub forma unor borcane sterilizate și curățate minuțios înainte. Zacusca este pusă încă fierbinte și aburindă în aceste recipiente, asigurându-ne cu atenție să nu le umplem prea mult. Aproximativ un cm lăsat de la gura borcanului este ideal și indicat, iar mai apoi capacele pot fi strânse cu putere pentru a închide borcanele. Înveliți borcanele fie cu prosoape sau cârpe mai groase, urmând ca acestea să stea până a doua zi complet nemișcate. Mutați-le după într-un loc răcoros, precum o cămară, iar tot ce rămâne de făcut este să vă bucurați și să le savurați cu poftă!
Sursă foto: atlascompany - www.freepik.com