Rețete și secrete pentru a face compot toamna
Razele plăpânde ale soarelui se răresc pe zi ce trece, natura își îmbracă haine colorate ce vestesc sosirea toamnei iar în bucătării de pretutindeni focuri jucăușe mocnesc, gata de a da naștere celor mai aromate preparate. Odată cu schimbarea sezonului, ingredientele se modifică și ele la rândul lor, pentru a se potrivi perfect cu rețetele sezoniere atât de îndrăgite de noi toți.
Printre aceste rețete delicioase la care ne întoarcem an de an se numără și compotul, cu dulceața sa infuzată de aroma fructelor. În funcție de preferințe și de plac, alegem toate fructele pe care dorim să le păstrăm pentru perioada și mai rece ce urmează și le păstrăm până când se ivește momentul potrivit. După cum am povestit, sterilizarea și spălarea minuțioasă a borcanelor ce urmează să găzduiască dulceața este absolut esențială și nu ar trebui niciodată ignorată. Conținutul acestor borcane trebuie să fie păstrat într-un mediu curat și fără riscul de a strica munca depusă, așadar acordați timpul necesar acestei etape. Iar pentru că unul fără celălalt nu și-ar putea îndeplini misiunea cu succes, inspectați și capacul ce însoțește borcanul ales. În cazul în care acesta este ciobit sau nu se închide în totalitate, optați pentru înlocuirea acestuia sau alegerea altui borcan ce deține un capac ce nu prezintă probleme.
Acum că am discutat despre toate detaliile ce țin de pregătire, putem să ne suflecăm mânecile și să trecem la treabă. Pentru această ocazie, avem câteva rețete de compot delicioase ce abia așteaptă să fie încercate.
Compot de gutui
Specifice pentru aroma intensă și de neuitat, gutuile sunt opțiunea ideală ce simbolizează toamna. Rezistent și ideal pentru păstrarea pe timp de iarnă, acest tip de compot își intensifică esența prin procesul de fierbere și devine o gustare minunată în orice moment al zilei. Pentru prepararea compotului de gutui, sunt necesare aproximativ 1 kg de gutui, 250 de grame de zahăr, un baton sau două de scorțișoară după preferințe și o linguriță de pudră de scorțișoară.
După ce au fost atent spălate și curățate de zonele înnegrite, gutuile trebuie tăiate fără însă a le îndepărta și coaja. Datorită pectinei din aceasta, aroma va deveni mult mai puternică și delicioasă. Pasul următor îl constituie plasarea bucăților în borcanele alese, peste care se va turna un sirop creat din combinarea zahărului cu un litru de apă ce este lăsat pe foc mic să fiarbă. În timp ce acest sirop fierbe, adăugați scorțișoara menționată anterior.
Cât timp siropul este fierbinte, acesta trebuie turnat peste gutui, iar apoi tot ce rămâne de făcut este să închideți bine borcanele pentru a fi fierte și mai apoi pentru a fi lăsate să se răcească.
Compot de pere
Cunoscut pentru modul foarte accesibil și ușor de preparare, compotul de pere oferă o aromă inedită și asortată perfect cu anotimpul de afară. Începeți prin spălarea și curățarea fructelor, observând dacă sunt unele zone lovite ce trebuie îndepărtate. Mai apoi, cu 1 kg de pere, scorțișoară după gusturile personale și 200g de zahăr și chiar și lămâie dacă poftiți ceva mai unic, cu arome mai contrastante, sunteți gata de a face cel mai delicios compot. De asemenea, puteți adăuga și vanilie pentru o combinație aromată. Perele sunt tăiate în bucăți mici și potrivite borcanelor, iar apa, siropul, scorțișoara și lămâia dacă ați decis să o includeți, vor fierbe și mai apoi vor acoperi perele.
Compotul de pere poate fi savurat și servit atât rece cât și cald, delicios și aromat de fiecare dată, linguriță cu linguriță.
Compotul de prune
Colorate și absolut gustoase, prunele reprezintă unul din fructele clasice toamnei. Pentru gospodinele ce doresc să păstreze aroma acestora în cămările lor îmbelșugate, compotul de prune este varianta mult îndrăgită și regăsită. Prunele brumării sunt o opțiune excelentă pentru acest tip de preparat, datorită texturii dense și a dulceții lor. Deoarece fructele acestea sunt micuțe, pentru acest tip de compot puteți să optați fie pentru tăierea acestora sau utilizarea lor perfect întregi cum sunt. Pentru această rețetă veți avea nevoie de 1 kg de prune, 200 g de zahăr ce poate însă varia, datorită gusturilor personale. Puteți înlocui zahărul cu stevie sau scorțișoară dacă doriți să încercați altceva. Este important de reținut faptul că zahărul nu va afecta compoziția rețetei și nu acesta menține compotul într-o stare perfectă pe timpul anotimpurilor reci, ci capacele sterilizate și etanșate corect și borcanele curățate și bine păstrate.
Clătite întâi de nenumărate rânduri pentru a ne asigura că sunt perfect curățate, prunele vor fi mai introduse în borcan. Dacă sunteți fan al zemii delicioase, puteți umple fiecare borcan cam trei sferturi pentru a lăsa loc esenței intense. Turnați siropul creat din apa și zahăr peste fructele din borcan până când acestea sunt acoperite în totalitate, închideți ermetic borcanele folosind capacul și lăsați compotul mai apoi să fiarbă până când observați că își schimbă culoarea.
În general, durata de fierbere a unui compot este dependentă de fructe, respectiv duritatea acestora. Cele ce sunt mai moi și delicate se vor fierbe într-un timp mult mai scurt față de cele mai dure spre exemplu, iar în funcție și de zahărul adăugat timpul de fierbere poate fi redus sau să crească.
O combinație creativă pentru acest compot de prune este creat prin adăugarea apei de trandafiri, devenind astfel o alternativă caldă minunată pentru zile reci și musafiri dragi. Puteți similar să adăugați și alte combinații de fructe ce vă plac pentru o explozie de arome. Nectarine, struguri și piersici – toate sunt opțiuni noi ce vă pot surprinde.
Totul este despre gust și joacă în preparare, așa că nu fiți timizi și lăsați-vă purtați de aromele descoperite. Testați și descoperiți ce combinație de ingrediente vă încântă cel mai mult. Toamna este despre pregătiri gustoase, rețete noi de explorat și umplerea cămării de preparate care mai de care mai delicioase.
Sursă foto: Image by Freepik