Ghidul începătorului pentru a face și a păstra dulceața
Aromele puternice au abilitatea magică de a ne teleporta pe loc către tărâmuri cunoscute, fie din copilărie, din aventuri alături de prieteni dragi sau ce pur și simplu ne amintesc de momente minunate ce le păstrăm aproape de inimă. Perfectă pentru micul dejun sau pentru gustările spontane, dulceața ne leagă de experiențe plăcute de fiecare dată. Fie că vorbim de serile calde petrecute la bunici ce erau mereu acompaniate de o felie groasă de dulceață de vișine sau de borcanul împărțit cu toți colegii de apartament din vremea studenției, acest preparat delicios este de nelipsit și mereu îndrăgit, generație după generație.
Datorită versatilității ei ce ține de fructele alese, dulceața este potrivită pentru orice gust, în orice moment. Pentru arome exotice și citrice putem face dulceață de portocale, iar pentru preferințele clasice savoarea dulceții de căpșuni devine cea mai delicioasă gustare. Iar cum vremea rece de afară este cel mai bun prielnic pentru a ne îndemna să explorăm și să ne jucăm cu aromele în bucătărie, astăzi o sa povestim despre prepararea dulceții și pașii de care ar trebui să ținem cont când trecem la treabă.
Un lucru important cu care trebuie să începem, constă în selectarea corectă a fructelor pe care dorim mai apoi să le folosim. Acestea ar trebui să nu fie prea coapte, ci mai degrabă tari la atingere, pentru a nu se deforma pe durata procesului de facere a dulceții și pentru a-și menține forma întreagă, oferindu-i simultan produsului final un aspect vizual mult mai apetisant. De regulă, la 1 kg de zahăr se vor folosi 1 kg de fructe. Pentru un gust puternic, recomandăm păstrarea fructelor peste noapte în zahăr la temperatura camerei, pentru a-l absorbi și pentru a intensifica aroma fructelor. Dacă doriți să optați pentru alternative mai naturale, mierea sau stevia pot fi un înlocuitor potrivit.
Important de reținut: deoarece unele fructe conțin în mod natural mai multă pectină față de altele, cantitatea de zahăr poate astfel varia, fie mai puțină sau mai multă.
Odată ce am străbătut acest pas, putem trece la crearea siropului din apă și zahăr. Zahărul leagă siropul și ajută la reducerea timpului de fierbere a fructelor. Astfel, fructele își vor păstra forma și aspectul cu mai multă ușurință. La apariția spumei fine din timpul fierberii siropului, ai grijă să spumezi și să îndepărtezi această spumă ce poate conține anumite impurități, încetul cu încetul. După aproximativ 40 – 45 de minute începând din momentul fierberii, siropul ar trebui să fie legat. Pentru a verifica dacă mai necesită câteva momente, atinge ușor suprafața acestuia pentru a observa dacă este lipicios la atingere. În caz că nu, mai așteaptă câteva clipe.
Dacă totul a decurs conform instrucțiunilor, acum este momentul în care adăugăm fructele la fiert și avem grijă să monitorizăm temperatura. Verifică utilizând un termometru dacă aceasta trece de 105° Celsius, pentru a confirma că zahărul se poate amesteca cu fructele delicioase și preschimbându-se treptat în dulceață. Precum am menționat și pentru fierberea zahărului pentru sirop, acordă câteva momente și în această etapă pentru a spuma dulceața în caz că observi că apar mici impurități.
Aici este momentul ideal pentru a aromatiza și pentru a testa noi combinații savuroase și contrastante, așa că adaugă diverse ingrediente pentru rețete cât mai interesante. Menta și scorțișoara sunt două opțiuni cu care puteți începe!
După ce dulceața a fiert, aceasta trebuie să se răcească și odihnească aproximativ 20 de minute, înainte de a ajunge în noua sa casă – borcanele. Acestea trebuie să fie spălate și sterilizate minuțios înainte de a turna dulceața în ele, iar păstrarea temperaturii acestora caldă va preveni spargerea lor din timpul turnării dulceții fierbinți. Cu cât vor fi mai reci, cu atât diferența de temperatura va fi mai mare iar riscul de spargere va crește considerabil.
Pentru gospodinele ce doresc să ofere un aspect unic noilor locuințe a dulceții, borcanul Zig-Zag de 106 ml devine varianta perfectă cu forma sa interesantă și designul creativ. Fanii formelor cărora nu le este teamă să iasă în evidență vor prefera de asemenea și borcanul Pătrat de 120 ml, ideal pentru a păstra dulceața pentru oaspeții speciali și gustări aromate. Delicat dar rezistent, unic dar practic.
Gospodinele ce doresc să își încarce cămara cu dulceață proaspăt preferată vor îndrăgi pe loc forma clasică, rezistența și calitatea impresionantă a borcanului rotund de 210 ml, încăpător și tradițional prin aspectul său ce permite observarea conținutului colorat cu ușurință. Iar pentru gusturile moderne și bucătăriile pline de creativitate avem borcanul de 600 ml cu sârmă, ce își va găsi cu ușurință locul într-un spațiu minimalist și bine definit și organizat. Cu o garnitură de cauciuc și o închidere specială cu sârmă, acesta permite sigilarea și mai apoi redeschiderea dulceții din două mișcări, lăsând aspectul conținutul să fie admirat prin sticla sa încăpătoare.
Tot ce rămâne de făcut după ce am turnat dulceața în borcane și am lăsat-o răbdători la răcit, este să îi găsim un loc în cămară și să poftim la o gustare muncită și mai dulce ca nici una!
Sursă foto: Image by Freepik