Cum sigilăm și păstrăm un borcan pentru murături?
Sărate, acrișoare și de nelipsit de la mesele bogate, murăturile reprezintă acel element tradițional, clasic, ce este imprimat în identitatea noastră încă de mici. Dovadă pură a răbdării și a tainelor ce sunt oferite din generație în generație pentru a păstra din aromele familiare, aceste borcănașe delicioase sunt mereu de găsit în cămările de pretutindeni.
Pentru că nimic nu ne încântă și ne reamintește mai puternic de gustul savuros de acasă precum un borcan de murături preparat cu dragoste și măiestrie de mâinile gospodinelor harnice, astăzi povestim pe îndelete despre sigilarea și păstrarea adecvată a acestora.
Primul pas important din acest proces îl reprezintă alegerea unui borcan potrivit pentru misiunea pe care dorim să i-o dăm. În funcție de murăturile alese - gogonele, castraveți sau chiar conopidă - trebuie să alegem și o formă suficient de încăpătoare pentru a transforma legumele aromate și parfumate în murături gata de a însoți orice masă copioasă. Este recomandată alegerea unor borcane în plus, în cazul în care numărătoarea inițială nu este întocmai precum am prevăzut. Mai bine pregătit decât neplăcut surprins!
Refolosirea borcanelor este un plus benefic, însă pentru a putea face acest lucru este necesar să ne asigurăm înainte de toate că acestea nu sunt ciobite în vreun fel, pentru a nu se sparge în procesul de murare și sigilare. Capacele trebuie curățate și dezinfectate în totalitate, pentru a ne asigura că sigilarea este reușită. În cazul în care există deja etichete pe borcanele alese, puțină apă caldă și o perie de sârmă ar trebui să le îndepărteze cu ușurință în doar câteva momente. Atunci când curățăm și spălăm borcanele, temperatura apei ar trebui să fie suficient de ridicată pentru a putea îndepărta din bacterii sau orice alte reziduuri rămase din preparatele anterioare. Igiena și dezinfectarea sunt o parte esențială a acestui proces peste care nu ar trebui să trecem cu rapiditate.
Printr-un proces corect și eficient de sterilizare a borcanelor, reușim să distrugem bacteriile neplăcute ce ne pot distruge toată munca depusă. Una dintre metodele adesea folosite este prin expunerea borcanelor de murături la temperaturi foarte ridicate, ce ne asigură că orice obstacol sau pericol a fost eliminat în totalitate. Fie că alegem să facem acest proces utilizând cuptorul cu microunde, cuptorul clasic sau chiar și mașina de spălat vase, apa fierbinte este micul nostru ajutor ce ne însoțește la fiecare pas.
Atent așezate cu suficient spațiu între ele pentru a nu risca spargerea acestora în timpul procesului de sigilare și fierbere, borcanele trebuie lăsate în acea apă clocotită despre care povesteam, alături de capacele ce le însoțesc, având gura orientată în sus. Mai apoi, acestea trebuie lăsate neatinse preț de 20 de minute, după care vor fi scoase cu grijă și plasate pe un prosop sau șervețel curat.
Acum am ajuns la pasul principal, respectiv sigilarea corectă a borcanelor de murături. Dacă acest pas nu este îndeplinit cum trebuie, efortul depus până în acest punct va fi în zadar, iar rezultatele dezamăgitoare. Pentru a fi sigilate eficient, acestea trebuie să fie în etanș în totalitate, pentru a nu permite pătrunderea oxigenului. Atunci când oxigenul reușește să se strecoare, preparatele din interiorul borcanelor vor fermenta și vor începe să se strice cu rapiditate.
În timp ce borcanele încă sunt încinse de la apa în care au șezut cuminți și răbdătoare, capacele trebuie strânse puternic, chiar imediat după ce acestea au fost scoase din cuptor, microunde sau mașina de spălat. Este important de reținut și luat în considerare faptul că preparatele din recipient trebuie de asemenea să aibă și ele o temperatură similară - de obicei regula rămâne neschimbată: rece cu rece și cald cu cald.
O metodă ce vă poate spune dacă procesul de sigilare a fost reușit sau nu, este apăsarea în centrul capacului cu degetul arătător. Atunci când borcanul nu este sigilat cum trebuie, capacul se va mișca sub deget, coborând și mai apoi ridicându-se odată cu mișcarea degetului, acompaniat de un sunet de “poc” ce va face clară nereușita procedurii. Dacă totul a mers perfect, capacul nu ar trebui să se miște absolut deloc.
Un alt element important de luat în calcul este faptul că preparatele mai fierbinți vor necesita un timp de răcire mai lent și îndelungat, pentru a putea fi mai apoi lăsate în cămară pentru a fi savurate mai târziu.
Atunci când vine vorba de depozitare, un loc unde lumina nu va pătrunde și ce poate menține o temperatura mai răcoroasă, benefică pentru murături, este zona ideală unde doriți să le așezați. Cămara, beciul sau debaraua sunt locații numai bune de utilizat. Pentru o vizibilitate ridicată și pentru a vă ușura mai apoi procesul de alegere, considerați etichetarea borcanelor în funcție de deliciile pe care acestea le conțin. De asemenea, nu uitați să includeți și data la care acestea au fost pregătite și sigilate.
Sursă foto: azerbaijan_stockers - Freepik.com